Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Huggormarna letar sig fram i vårsolen!

Var hittar man huggormar och hur vet man om det är en huggorm eller en snok? Och hur ska man egentligen bete sig när man möter en huggorm?

"Stanna till och titta på ormen nästa gång ni ser den" tipsar Naturhistoriska riksmuseets Johan Nylander som har gett sig ut på ormspaning med TV4 Nyhetsmorgon.

Skärmpdump från TV4 Nyhetsmorgon med Johan Nylander i naturen. Texten" Nu solar sig huggormarna" står längst ner i bild.

Johan Nylander i TV4 Nyhetsmorgon.

Johan, som är herpetolog (ormexpert), berättar vad man kan göra både för att hitta huggormar och för att undvika dem. Men hans tips är alltså att inte undvika dem utan att kika på dem utan att störa (huggormar är nämligen fridlysta). Hundägare bör däremot ha lite extra koll på var deras hundar nosar, eftersom hundar lättare råkar ut för huggormsbett än människor.

Hur vet man då att det är en huggorm? Huggormen kan förväxlas med snok, men de skiljer sig åt i mönstret på ryggen och formen på huvudet. Snokar har också, till skillnad från huggormar, stora och blanka plåtar på huvudet, berättar Johan.

Huggormen finns i nästan hela landet, så det är alltså bara att ge sig ut och leta!

Inslagen i TV4

Vårspaning - korta klipp från museetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vill du veta mer om ormar och andra grod- och kräldjur kan du passa på att titta på klipp med Johan när han under några vårveckor ger sig ut och letar efter ders gömställen.